Avantajele sfătuirii neafiliate confesional

sursa:http://www.safelock.com.hk/products_2.html

Există oratori ce fac  caz de ilustrația indiscreției. Ei spun că Diavolul te încurajează să faci tot ce e interzis că n-o să afle nimeni, după care tot diavolul dă la o parte perdeaua, sună din trîmbiță și strigă în gura mare: Veniți să vedeți ce-a făcut omul ăsta! Foarte sugestiv și actual.

În perioada în care am studiat pentru licență și doctorat la  London School of Theology exista un consilier independent ce era la dispoziția studenților și a personalului cîteva ore pe săptămînă. Cu toții am apreciat faptul că acea persoană nu făcea parte din personalul școlii.

Consilierul și conducerea școlii ne-a asigurat că tot ceea ce se vorbește în camera unde se făcea consilierea nu va ajunge la urechile conducerii școlii. Nu mai trebuie menționat că sfătuirea nu ajungea nici la urechile mai marilor bisericilor din care făceau parte studenții și personalul. Atmosfera era relaxată și pînă și numele celor ce doreau o ședință de consiliere era discret ascuns. Cei ce doreau să stea de vorbă cu consilierul își rezervau ora doar mîzgălind un X sau orice altceva pe tabelul ce era afișat pe ușa camerei de consiliere, de la ora 10 la 10.30 de exemplu.

Am preluat și eu acest mod de a sfătui după ce mi-am dat seama de cîteva aspecte deloc pozitive cu care se confruntă cei ce au nevoie de consiliere. Probabil cel mai important este cel ce se referă la discreție. Nu o dată, nici de două ori, cel ce avea nevoie de un sfat într-o situație disperată a ajuns într-o situație și mai disperată pentru că ceea ce a spus din suflet a fost exploatat de superiorii, colegii sau de membri familiei.

Așa ceva nu trebuie să se mai repete!

Apoi, cînd cineva a căutat ajutor pentru că a fost victima unui complex de împrejurări sau mai grav, a căzut victimă celor din familia sau biserica sa, omul în cauză a suferit dincolo de ce ne-am putea imagina datorită indiscreției și lipsei de responsabilitate a celor din imediata sa apropiere. Lipsa empatiei, a înțelegerii și apoi respingerea datorită unor prejudecăți lipsite de temei l-au afectat peste măsură, urmărindu-l întreaga viață.

O astfel de consiliere n-are sens, este nocivă. Ca urmare, pledez în favoarea unei sfătuiri/consilieri neafiliate confesional, neinfluențate dogmatic sau ierarhic. Afirm așa ceva pentru că mă declar neafiliat niciunei confesiuni sau cult religios, vreo sectă sau o organizație.

Un lacăt descuiat nu e o problemă. O mare problemă este acel seif ce pare de nedeschis, cînd de fapt este foarte ușor de deschis. În acest domeniu discreția este siguranța care nu deschide saiful indiferent de cine este cel consiliat.

Testați diferența!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s