Bufnița


Pentru blogul de consiliere am ales tema cu bufniță. Bufnița sau cucuveaua este un animal silențios pe care-l vezi și-l auzi rar. În tradiția poporului român bufnița aduce nenorocire, prevestind moartea în casa pe a cărui acoperiș țipă. Dar înțelepciunea omenească nu începe și nici nu se termină cu superstițiile poporului nostru.

Bufnița este și simbolul înțelepciunii. Poate ați observat bufnițele de deasupra unor ferestre ale Tribunalului din Arad.

Regele Solomon a fost vestit pentru înțelepciunea sa. N-a fost singurul înțelept al antichității. Dar atunci înțelepciunea se găsea rar pentru că se cîștiga greu. Trebuia să acumulezi experiență, să fii atent la ceea ce se întîmplă în jurul tău și să ai capacitatea de a judeca imparțial. Te ajuta o memorie bună și adesea un protector însemnat.

Vorbind tot despre înțelepciune, se spune că înțelepciunea are șapte stîlpi. T. E. Lawrence („Lawrence of Arabia”) a scris o carte cu acest titlu: Cei șapte stîlpi ai înțelepciunii. Este vorba despre aventura sa din Primul Război Mondial cînd a reușit să unească triburile arabe împotriva otomanilor. Lawrence i-a cîștigat pe arabi de partea britanicilor. Citind cartea îți dai seama că doar folosindu-se de înțelepciune a putut să reușească.

Cu toate acestea nimeni nu știe precis care sunt stîlpii înțelepciunii. Templul Dianei/Artemisei din Efes, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, avea 127 de coloane de 18 metri înălțime. După închiderea templului șapte dintre ele au fost folosite la construcția catedralei Hagia Sophia din Constantinopol. Ironia sorții a făcut ca această mare biserică să fie transformată în moscheie de către turcii ce au cucerit ulterior cetatea.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s